Stevia, de natuurlijke suikervervanger

Stevia is een plant die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. De plant  komt nog in het wild voor in het hoogland op de grens tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor thee en medicinale drankjes en in kruidenextracten.

Stevia als suikervervanger

Een paar jaar geleden waren we bij vrienden in België die al langere tijd stevia gebruikten. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wilde het zeker graag proberen.  Zelf probeerde ik al steeds minder suiker te gebruiken, maar wilde absoluut niet overstappen op chemische zoetjes, waarin aspartaam en sacharine zijn verwerkt . Dit zou dus een ideale vervanger van suiker zijn omdat het volledig natuurlijk is. Zij hadden een flesje met stevia en een paar druppen in de thee en koffie waren al genoeg voor een zoete smaak. Ik was direct om en wilde bij terugkomst direct wat steviaflesjes gaan kopen. Wat bleek, het was hier in de omgeving niet te koop. Het kon wel voor me besteld worden, maar er werd duidelijk aangegeven dat het niet voor consumptie  bedoeld was maar voor uitwendig gebruik.

Stevia veilig in gebruik

De twijfel sloeg toen wel wat toe, omdat ik bang was dat het dan niet veilig zou zijn. Maar na veel gegoogle was de twijfel verdwenen en heb ik de flesjes gewoon besteld en gebruikt. Stevia wordt in meerdere landen al erg lang gebruikt als suikervervanger en is veilig en zelfs gezond!

De Europese Commissie weigerde in 2000 stevia toe te laten, wegens het gebrek aan wetenschappelijke studies over stevia. Al in 1997 hebben is er een dossier ingediend bij het Voedselagentschap om stevia als voedingssupplement te laten erkennen maar men heeft met alle mogelijke middelen geprobeert om het onderzoek onderuit te halen”, stelt  de Leuvense professor Geuns. Hij schrijft: “Er is blijkbaar een grote lobby achter de suikerindustrie die enorme belangen verdedigt. Ik kan maar één conclusie trekken: men houdt stevia doelbewust van de markt.”

Gelukkig is stevia dit  jaar eindelijk door de EU goedgekeurd voor consumptie. Hier ben ik natuurlijk erg blij mee, omdat het nu veel makkelijker te krijgen is, en hopelijk wordt het straks in allerlei producten verwerkt waar nu nog suiker in zit, en wordt er meer bekendheid aan gegeven zodat meer mensen overstappen op stevia. Veel gezonder!

Stevia als medicijn

Stevia blijkt zelfs goed te werken als medicijn om pijn en irritatie te verminderen bij huidaandoeningen zoals acne en eczeem.  Het  lijkt ondermeer te helpen bij diabetes en hypoglykemie, het stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Ook schijnt het de bloeddruk te verlagen.  Omdat Stevia caloriearm is kan het een rol spelen bij preventie van tandbederf.

In de webshop verkopen we nu ook stevia in meerdere varianten. Zo hebben we bruine stevia, die je kunt gebruiken als medicinale werking en witte stevia als alternatief voor suiker. De steviapoeder kan ideaal gebruikt worden bij het maken van b.v. appeltaart, cake en bij het zoeten van groente en fruit. Ook zijn er steviazoetjes in een handige dispenser, zodat het makkelijk te doseren is en ook makkelijk mee te nemen.

Voor iedereen die dus minder suiker wil gebruiken en gezonder wil leven is dit een ideaal product!

1 reactie

  1. Ja, ik ben ook blij dat het eindelijk vrij verkocht mag worden!!!
    Weer een staaltje van de macht van de industrie geweest, dus.
    Gelukkig worden we steeds bewuster van de macht achter de schermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.