Overstappen op (bijna) vegetarisch eten

Sinds een paar weken eten we bijna helemaal vegetarisch. De reden hiervoor is dat vlees ons steeds meer gaat tegenstaan. Dit komt mede doordat we steeds meer informatie krijgen over waar vlees vandaan komt en op alles wat daar mee samenhangt, en wat het met ons lichaam doet. De documentaire “Food Inc” was een echte eyeopener en heeft er zeker voor gezorgt dat ik wel twee keer nadenk voordat ik een Mc Donalds binnenstap.

Joeke-Remkus en Roan zijn gek op een stukje vlees en het gebeurde dan ook maar twee keer per week dat wij vegetarisch aten. Op dit moment zijn de rollen echter omgedraaid en eten we maximaal twee keer per week vlees en de rest vegetarisch. Het vlees dat we eten bestaat voornamenlijk uit biologisch rundvlees en kip. Varkensvlees eten we al jaren niet meer omdat dit erg ongezond is (daar kan ik wel een heel nieuw artikel over schrijven).

Een andere reden dat we minder vlees willen eten is het effect wat het heeft op het milieu. De reden voor de klimaatverandering ligt volgens de één aan het broeikaseffect, de uitstoot van alle gassen en volgens de ander is het gewoon een cyclus die de aarde altijd doorgaat eens in de zoveel jaar. Zelf houdt ik het liever op dat ik onze / mijn ecologische voetafdruk op deze aarde zo klein mogelijk wil maken..

Je denkt waarschijnlijk dat de ergste milieuvervuilers de auto’s, vliegtuigen en fabrieken zijn, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de vleesindustrie meer broeikasgassen produceert dan al deze dingen samen. Als we allemaal wat minder vlees eten scheelt dat al een heleboel.

Maar goed, sinds een paar weken eten we dus bijna helemaal vegetarisch en ik moet eerlijk zeggen dat dat nog niet meeviel. Dat lag er voornamenlijk aan dat ik geen inspiratie had om iets lekkers op tafel te zetten zonder vlees, het werd een beetje saai na een paar dagen. Totdat ik in de boekwinkel het boek ‘De Vega bijbel‘ zag liggen met daarin 500 heerlijke recepten. Ik heb het boek direct gekocht en ben druk aan de slag gegaan. Voldoende inspiratie en ik eet nu dingen die ik nog nooit eerder heb gehad. Het is wel even zoeken naar producten die iedereen lekker vindt, want met een paar kinderen die erg kritisch zijn is dat nog een hele uitdaging. Waar we het wel allemaal over eens zijn is dat we een minder opgeblazen gevoel hebben na het eten en dat vind ik al een positieve verandering. Ik zou zeggen: probeer het eens! Beter voor je lijf en beter voor het milieu!

2 reacties

  1. Hoi Karin,
    Tijdens mijn studententijd zeer actief vegetarisch geweest. Toen ook een hele serie kookboeken gekocht met allerlei recepten van zwaar alternatief (uit volkorensokkentijd) tot gewoon verantwoord vleesloos. Veel granen en noten en natuurlijk groenten. Kan achterin kast duiken voor titels of als je ze een keertje wilt doornemen meegeven tijdens WordPress bijeenkomst 😉

    1. Hey naamgenoot,

      Als ik het goed lees ben je dus nu niet meer vegetarisch. Ben benieuwd waarom je bent gestopt. Ik vind het erg leuk om nieuwe recepten uit te proberen dus lijkt me leuk om de boeken eens door te lezen (al heb ik aan die 500 eerst wel genoeg denk ik). Leuk dat je het voor me op wilt zoeken 🙂 Je ziet Joeke-Remkus waarschijnlijk wel op WordCamp NL?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.